FAQ

Kan jeg blive medlem af Byhaven2200?

Du kan blive aktiv i byhaven blot ved at dukke op på vores arbejdsdage, onsdag og lørdage (april-okt). Du kan evt skrive til en af de arbejdsgrupper som du er interesseret i, og høre hvornår de mødes næste gang.

Hvad koster det at være med?

Det koster ingenting, andet end smil og godt humør! Der er ingen forudsætninger for at være med i haven. Du kan have dårlig skulder, have begrænset tid, være blank på dyrkning, have ti tommelfingre osv. Vi finder med garanti noget du kan hjælpe til med! Blot husk at vi alle er frivillige, og at der derfor nogen gange er overblik derefter. Vi er der alle for at nyde, for at få fingrene i jorden og for at være sammen – ikke for at kunne stå til rådighed på alle mulige mærkelige måder – selvom vi gør det bedste vi kan!

Hvornår er der nogen i haven?

Der er faste arbejdsdage onsdage og lørdage i sæsonen april-oktober. Meget sjældent kan vi ikke få dækket vagterne, så tjek evt på vores Facebook side, om der er nogen i haven den dag du kommer forbi.
Er du interesseret i en rundvisning eller en snak, så skriv til bestyrelsen@byhaven2200.dk

Kan jeg donere planter og materiale til haven?

Det kan du tro. Havens mange projekter ville ikke kunne lykkes, hvis ikke gavmilde folk donerede tid, know-how og materialer til haven. Vi modtager gerne både planter og byggematerialer i det omfang, der er behov for det. Dog vil vi bede dig om at kontakte os, inden du kommer forbi med donationer. Skriv og aftal nærmere med den af havens arbejdsgrupper, hvor netop din donation vil falde i god jord.

Hvem rydder op?

Det gør havens folk, og der er mange hjælpende hænder hele ugen rundt! Uden dem kunne vi ikke holde haven, så ren og tilgængelig, som den oftest er. Kommunen rydder op i parken generelt, men ikke i haven, da vi ved at have kontrakt på jordstykket er ansvarlig for driften af den. Husk derfor at rydde op efter jer – havens folk er også helt almindelige borgere, og ingen synes det er det sjoveste i verden at rydde op efter andre!

Hvor ligger Byhaven2200?

Byhaven ligger i Hørsholmsparken på hjørnet af Stefansgade og Hørsholmsgade på Nørrebro. Den ligger på en ca. 1000 m2 stor grund i en offentlig park, et areal som en gruppe borgere i 2012 fik lejekontrakt på efter henvendelse til Københavns Kommune.

Kan man spise de planter der bliver dyrket?

Man kan spise langt de fleste planter i haven. Der er enkelte mindre-spiselige som har sneget sig ind i årenes løb, og som vi forsøger at komme af med. Formålet med havens mange planter er netop, at alt skal være spiseligt. Hvis du er i tvivl, så spørg!

Må man plukke grøntsager og urter i haven?

Som udgangspunkt forsøger vi at høste fra haven til måltider i forbindelse med arbejdsdagene. Man må gerne plukke grøntsager og urter i haven, men så håber haven også, at du giver lidt igen. Det kan være alt fra at vande en tør mandag eftermiddag, at rydde op i ny og næ, at komme med gode haveråd, til at deltage aktivt på arbejdsdagene.
Hvis du er i tvivl om hvad du kan plukke, så tøv ikke med at spørge os, enten når der er nogen i haven, eller på havens Facebook-side.

Hvordan går det med bierne i haven?

I september 2014 fik vi vores første bistad i byhaven. Vi har indgået en aftale med Københavns Kommune om en prøveperiode på et år. Over vinteren bor bierne i deres gamle bistad, hvor de har honning nok til vinteren. Til foråret flytter vi dem over i topliste-stadet som Ninna, Lasse og Fillipo fra bi-gruppen har bygget.

Hvad med forureningen, påvirker det planterne?

Det er et spørgsmål vi hele tiden får, og der er blevet lavet en del undersøgelser igennem de sidste par år. Den overordnede konklusion er, at det ikke er mere farligt end at spise konventionelt dyrkede grøntsager, og at vi faktisk får flere forureningspartikler ind i os ved at indånde byens luft.
Jordforurening har meget lille betydning i byhaven, da planterne vokser i rent jord, og de fleste planter er smarte nok til ikke at optage eventuelle forureningspartikler.
Luftforurening er lidt svære at undgå, men ved at vaske alle grøntsager fjernes størstedelen af forureningspartiklerne.
Læs evt denne rapport “Vurdering af muligheder og begrænsninger for byhavebrug i København” fra Københavns Universitet

Kan man få en rundvisning i haven?

Det kan man helt sikkert. Vi fortæller gerne om Byhaven2200, og giver en rundvisning i haven samt et indblik i, hvordan vi arbejder, hvordan haven er designet, og i havens grundprincipper. Rundvisningerne kan ske på vores havedage onsdag og lørdag. Rundvisning kan også ske på andre tidspunkter forudsat, at der er havemedlemmer, der kan træde til. Send din forespørgsel om rundvisning til bestyrelsen@byhaven2200.dk, og gerne i god tid. Vi tager ikke betaling for vores rundvisninger. Donationer modtages derimod med kyshånd og går ubeskåret til havens virke.

Sker der noget i haven i vinterhalvåret?

I vinterhalvåret drosler vi ned på aktiviteterne i selve haven. Vi kigger dog til haven lidt løbende, og rydder op i det omfang, der er behov for det. Og som medlem, kan du stadig engagere dig, selvom der er koldt og mørkt udenfor. Vi afholder nemlig løbende studiegrupper vinteren igennem. Her planlægger vi den kommende sæson, designer haven og mødes til hyggeligt samvær og små sammenskudsgilder. Havens generalforsamling ligger også i første kvartal, så også her er der en større begivenhed at se frem til i haveregi.